Kleurencontrasten: licht-donker contrast

Licht-donker contrast is het contrast tussen de helderheid van twee kleuren. Niet alleen zwart tegenover wit is een voorbeeld van een licht-donker contrast, blauw is bijv. qua helderheid ‘donkerder’ dan geel. In de kleurencirkel van Johannes Itten staat geel – het ‘lichtste’ kleur – bovenaan, en violet – het donkerste kleur – onderaan. Deze twee hebben tegenover elkaar het sterkst contrast. Maar het tegenover-elkaar-liggen van geel en violet betekent niet dat alle kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel van Itten een licht-donker contrast hebben. Rood en turquoise bijv. hebben bijna geen donker-licht contrast. Als zwart of wit echter aan één van deze kleuren wordt toegevoegd dan ontstaat er wel een licht-donker contrast. Dus niet alleen de helderheid van een kleur bepaalt het licht-donker contrast, ook de hoeveelheid van wit of zwart in een kleur.

Om het licht-donker contrast duidelijk te zien moet de zekere afbeelding in het zwart-wit worden gezet.

Het licht-donker contrast zorgt voor diepte, het kan textuur benadrukken (bijv. metaal), het kan het sfeer bepalen en nadruk leggen op bepaalde dingen. In kort, licht-contrast is een groot compositiemiddel.

Voorbeeld licht-donker contrast

Rembrandt, zelfportret, ca. 1629

Elk schilderij van Rembrandt heeft een hele duidelijke licht-donker contrast. Rembrandt maakt altijd goed gebruik van licht. In dit zelfportret zie je een duidelijke licht-donker contrast tussen het gezicht en kraag en de rest. Door wit toe te voegen aan het gezicht en kraag en veel zwart en donkere kleuren te gebruiken op de achtergrond is het gezicht het belangrijkste geworden. Door het licht-donker contrast zo te gebruiken legt Rembrandt nadruk op het belangrijkste – het gezicht -, geeft hij dit portret een bepaalde sfeer, en creëert hij ook dergelijke diepte in dit schilderij.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s